В унисон с тенденцията на увеличаващи се заплати разходите на бизнеса за труд също продължават да растат с двуцифрен темп. За юли – септември те са с 10.7% по-високи в сравнение със същия период на 2016 г., показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).
За сравнение – предходните две тримесечия също отбелязаха значителен ръст от над десет на сто на годишна база. Факторите, които влияят върху увеличението, са недостигът на кадри на пазара на труда, ръстът на минималната заплата и увеличението на осигуровката за фонд “Пенсии”.
България е на трето място в ЕС по темп на разходите за труд след Румъния (16.5%) и Унгария (12.9%). В същото време производителността на труда в страната отбеляза повишение от едва 1.1%, което означава, че производството на единица продукция става все по-скъпо.

Администрацията води
Най-значително е повишението на разходите за труд в индустриалния сектор – с 11.5% (който се движи предимно от добивната (12.7%) и преработващата промишленост (12.2%), следван от услугите с годишна промяна от 10.8%.
По подсектори недвижимите имоти губят челната си позиция от предходното тримесечие, а мястото им заема “Административни и спомагателни дейности” с най-висок ръст на разходите за труд – 14.8% на годишна база. Данните потвърждават и възстановяването на строителството – през последните месеци статистиката отчита увеличаване на строителната продукция и на разрешителните за строеж, сега разходите на работодателите за труд също се вдигат със 7%. Това е ускорение спрямо предходното тримесечие, когато годишната промяна беше 4.7%.
Енергийният сектор пък дърпа показателя надолу с втората най-слаба промяна за тримесечието – повишение от 6.3%. На дъното остават разходите за работещите в култура, спорт и развлечения, при които годишната промяна е минимална – едва 2.9%.
България е трета в ЕС
Страната ни е на трето място в ЕС по темп на разходите за труд след Румъния (16.5%) и Унгария (12.9%), показват данните на Евростат. Трите държави са много над средното ниво за съюза от 2.1%, а еврозоната остава още по-надолу – с 1.6%.
“В Румъния разходите за труд в държавния сектор са нараснали с близо 64% за две години, само за последните 12 месеца ръстът е 30.6%, в Унгария за последната година също се отчита значителен ръст на заплащането в публичния сектор – 14.5% – подобни политики не могат да бъдат дългосрочно устойчиви”, коментира Лъчезар Богданов от Industry Watch във Фейсбук.
Той отбелязва, че като цяло Източна Европа видимо догонва разликата в номиналните заплати с по-богатите страни в ЕС.

Източник: http://www.capital.bg

Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games