Кандидатстването по европроекта стартира догодина

 

Млади предприемачи и социални предприятия ще имат възможност да кандидатстват за нисколихвени кредити. Социалното министерство е заделило 107 млн. лв. по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Кандидатстването за заеми за стартиращ бизнес започва догодина.

Инструментите за финансиране са два – кредитиране с ниска лихва под пазарните нива или с гаранционен фонд, като ще се започне с ниски лихви. От социалното ведомство очакват висока активност от младите българи. По проекта ще има отделни схеми за младежи до 29 г., за стартиращи предприятия, за предприемачество, за самонаемане.

Евро парите ще са достъпни от есента и за “местни консорциуми между финансови и нефинансови институции, общини и неправителствени организации да издирят и подготвят предприемчиви българи да развият план за собствен бизнес чрез консултации в юридическата и финансовата сфера”. Проектите  трябва да са между 100 хил. лв. и 392 хил. лв.

Бенефициентите ще имат задачата да популяризират сред работещи и безработни българи започването на собствен бизнес, да организират обучения и консултантски услуги, “свързани с развитието на предприемачески, управленски и бизнес знания и умения и разработване на бизнес идеи и бизнес планове” и др. Целта е, когато бъде отворена схемата с ниските лихви, “да има готови бизнес планове, с които предприемачите да могат да кандидатстват”.

По друга схема – “Активни”, ще се обучават младежи за парамедици. Подготовката ще се извърши в 7 спешни центъра в страната с 26 млн. лв. в следващите 2 г.

 

Източник: http://www.economic.bg/

Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games