fbpx

В рамките на два дни 07-08 декември 2023 г., се проведе форум на тема „Сътрудничество за регионално развитие и растеж“ в хотел „Империал“, град Пловдив, организиран от Дипломатическият институт към Министъра на външните работи, с подкрепата на Търговско-Промишлена Камара – Пловдив. Събитието събра водещи представители от бизнеса, общинската администрация, регионални и професионални сдружения, както и експерти в областта на икономиката, индустрията, инвестициите и енергийния мениджмънт.

Ангел Хронев, Председател на Търговско-Промишлена Камара – Пловдив, взе участие във втората сесия от форума, където бяха обсъдени ключови въпроси, касаещи инвестиционния климат на регионално ниво и възможностите за икономическо развитие на регион Пловдив, в различните отрасли, вкл. профилирането в разработката на иновационни продукти и възможностите за получаване на Европейско финансиране за такива.

Като представител на една от най-разпознаваемите местни организации в подкрепа на бизнеса, г-н Хронев сподели своя опит и преки впечатления от работата с регионалната инвестиционна и бизнес екосистема. Той подчерта значението на работата в синхрон между бизнес, общинските и държавните власти, и акумулиращия ефект, който има върху привличането на чуждестранни инвеститори.

Г-н Хронев отбеляза значимостта на Тракия Икономическа Зона и как тяхната дейност е допринесла през годините за разрастването на Пловдивската икономика.

Относно бъдещото присъединяване на страната ни към ОИСР,  той изрази очакванията и нагласите на местната общност за едно пълноценно включване на България, което да доведе до реални и видими ползи за регионалното развитие, по различните направления на ОИСР.

Представителите от ресорните министерства, изпълнителните агенции и бизнес средите споделиха своите перспективи и предложения за подобрение на икономическата обстановка на регионално ниво и какви са инициативите на държавна власт в тази посока. Те представиха перспективи и възможности, които българската икономика може да осигури в контекста на присъединяването към ОИСР, както и добри практики и предизвикателства,  с акцент върху важността на иновациите и устойчивите решения.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games