fbpx

 

„Търговско-Промишлена Камара – Пловдив“ от няколко години подкрепя и подпомага инициативата за събиране на средства за възстановяване на Старото Училище към Църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в гр.Смолян, кв.Устово.

През 2018 г. с водосвет започна полагането на основите на новата църковна сграда. Това дело се осъществява с дарения и общи усилия на граждани , организации и институции, с помощ от общината, с много доброволен труд на местната общност. До момента са набрани и вложени в материали и строителство около 250 000 лв, сградата вече е на фаза покриване на покрива, но са необходими поне още толкова средства за приключване на грубия строеж, довършителни работи и обзавеждане. 

История:

Църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ е построена през далечната 1836 г.  в Устово, сега квартал на Смолян. Тя приютявала и утешавала близо два века хората в района и е станала причина през 1862 г. за съграждане в двора й на Първото Класно Училище в Средните Родопи, за да утоли жаждата за просвета през Възраждането. Строителството на някогашното училище започва през 1860 година по идея и със спомоществователството на тогавашните устовски първенци, радетели за национална пробуда и новосветско българско образование. Завършено е през 1862 г. С внушителните си за времето размери и уредба училището позволява в него да се обучават около 200 деца от цялата околия и е единствено от такъв мащаб в Среднородопието – почти 2 века, до 1940 г., когато се построява нова училищна сграда в градчето.

Пръв учител тук е Христо Ковачев, ученик на известния пловдивски възрожденец Найден Геров, който лично го препоръчва за учител в Устово. Ковачев не само въвежда новата за времето си взаимоучителна метода, но устройва първите училищни утра и първото честване на празника на светите братя Кирил и Методий в Родопския край.За известен период сградата на Училището е отчуждена от църквата, но през 2000 г. тя отново възстановява собствеността върху полусрутеното по това време Старо Училище. След събарянето му през 2004 г. зейва страшна яма в непосредствена близост до храма.

Идеята на Църковното Настоятелство е да възстанови в оригиналния вид и  традиционно предназначение този духовно-просветен център, който преди векове предците ни са построили и завещали, а не да остане само в снимките и спомените от миналото. В сградата са предвидени  класни стаи за различните дейности на Неделното училище, библиотека с читалня, музей, магерница с трапезария, търговски помещения за църковна утвар, и жилищна част .

От 11 години към църквата е разкрито Неделно училище по вероучение, църковно пеене, творческо писане и рисуване. До момента заниманията се провеждат в притвора на храма дори и през зимния сезон, а детският църковен хор, единствен в областта, репетира в чужда сграда.

Търговско-Промишлена Камара – Пловдив“ призовава за подкрепа на благородното дело НА ПОЛЗУ РОДУ !

За всички постъпили суми ще бъдат издавани надлежни документи за направените разходи .

Средствата се набират по сметката на Църква „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“:

Банка ДСК, IBAN. BG 56 STSA 93 0000 22 43 87 71   /    Основание: За Старото Училище

Лица за контакт:

Васил Моллов – църковен настоятел / тел. 0888 571 883

Ангел Хронев – Председател на „Търговско-Промишлена Камара – Пловдив“ / тел. 0878 809 139

****

 

 

  2017 г

  2018 

2018 

2022 г.

Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games