fbpx

Конференцията, на която  присъстваха представители на Търговско-Промишлена Камара – Пловдив и Съвета за насърчаване на международната търговия на провинция Ляонин се проведе на 15.08.2022г. в хибриден формат.

От името на Ляонинския съвет за насърчаване на международната търговия и Ляонинската международна търговска камара приветствие поднесе г-н Пан Баогуо, председател на Съвета за насърчаване на международната търговия на провинция Ляонин.

Г-н Ангел Хронев – Председател на Камарата разказа повече за България и Пловдив. Като „Божията градина“ и „Европейска столица на културата“ България има живописна природа, четири ясно изразени сезона и цветя из цялата страна. Розите се превърнаха в синоним на България. Той каза, че очаква с нетърпение да започнат взаимните посещения след края на епидемията.

България установява дипломатически отношения на посланическо ниво с Китай на 4 октомври 1949 г., което я прави втората страна в света, установила дипломатически отношения с Китайската народна република. България е и една от първите страни от Централна и Източна Европа, подписали с Китай документ за междуправителствено сътрудничество по инициативата „Един пояс, един път“. През 2019 г. Китай и България станаха стратегически партньори. Китай и България се радват на традиционно приятелство и ползотворно двустранно сътрудничество в различни области, като инфраструктурното строителство, селското стопанство, културата и други области.

Износът на Китай за България включва двигатели, електроуреди, аудио оборудване и части за тях, а основните стоки, внасяни от България, са медта и продуктите от нея. Като водеща страна за селскостопанско сътрудничество в механизма за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа, България е натрупала богат опит в развитието на характерно и изгодно селско стопанство и има много прилики  с провинция Ляонин, която също е голяма селскостопанска провинция, като се разкрива широко пространство за сътрудничество и голям потенциал.

Бяха направени предложения за установяване и укрепване на икономическото и търговското сътрудничество между Съвета за насърчаване на международната търговия на провинция Ляони и Пловдивската Търговско-Промишлена Камара.

 

 

 

 

Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games