fbpx

Търговско-Промишлена Камара – Пловдив организира и съпроводи българска делегация от занаятчии и артисти на Б2Б мисия в Баку, Азербайджан 4-8.08.2022. Групата се състоеше от 7 представители от сектора на Творческите индустрии, а общо 10 български фирми бяха представлявани и промотирани по време на събитията. Бизнес мисията беше водена от Диляна Герджикова, бизнес консултант и Добрина Проданова, член на УС на Камарата. Домакин на групата беше Германо-Азербайджанска Търговска Камара в Баку.

Дейностите се изпълняват и финансират по проект Create.Industry! – Bridging Culture and Creativity of Bulgaria and Azerbaijan, финансиран от инициативатa EU4Business: Connecting Companies (EU4BCC) на Европейския съюз, управлявана от EUROCHAMBRES.

В първият ден от Програмата участниците обмениха опит със свои колеги от сектора на традиционните занаяти и съвременното изкуство, по време на посещения в Gala Archaeological and Ethnographic Museum Complex, Waste Art Museum, Yarat Contemporary Art Space, ABAD Icheri Shahar Ethno-Boutique, Handicraft Baku store and office. Срещите бяха ценни и мотивиращи за нашите участниците, тъй като им дадоха един по-добър поглед върху това как Азербайджан съумява да съхрани своите традиционни занаяти и култура, и в същото време да подкрепя развитието на съвременното изкуство.

На вторият ден от посещението, българската група взе участие във фестивала Cult.Rural в изложбената сграда Passage 1901, където бяха поканени да изложат своите продукти повече от 25 занаятчии и артисти от Азербайджан. На Българските щандове бяха представени както традиционни занаяти и ръчно-произведени изделия, така и работата на Български артисти от областта на сценичните изкуства, фотографията, изобразителното изкуство.

В официалното откриване на събитието, приветствие към гостите от България направи Българският посланик г-н Николай Янков в Баку, ръководителят на представителството на ЕС г-н Петер Михалко, г-н Хейко Шварц, представител на посолството на Германия в Азербайджан. Диляна Герджикова, поздарви официалните гости и домакините от името на Търговско-Промишлена Камара – Пловдив и разказа за значението на еднаквите тениски с българска шевица, които носеха всички участници от българската група – а именно послание за приятелство и партньорство. Събитието беше отразено и в Азербайджанските медии: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=8co02dvvySk&feature=youtu.be

На третият ден от Б2Б мисията групата посети етнографския комплекс в село Лахич е подножието на Г. Кавказ, където се запозна с музейни експонати свидетелстващи за развитието на традиционните занаяти през годините, участва в мастър-клас по изработка на изделия от мед, демонстрации по приготвяне и сервиране на чай от 40 билки, и се запозна с много други традиционни занаяти, съхранени до днес в автентичен вид. Кулминацията на мисията беше посещението на сградата на Art Council Azerbaijan – средновековна кула, превърната в пространство за изкуство и култура, срещи и музикални концерти, художествена галерия и курсове за рисуване за деца.

Българската група се завърна благополучно с много впечатления, вдъхновение и нови идеи за развитие на сектора на Творческите индустрии в България. Участниците изразиха своята благодарност към екипа на Търговско-Промишлена Камара -Пловдив и Германо-Азербайджанска Търговска Камара в Баку, за добрата организация и партньорство.

Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games