fbpx

Срещата се проведе на 28 юли 2022г.  в зала „Компас“ на хотел DoubleTree Hilton, Пловдив  и беше организирана от Търговско-Промишлена Камара – Пловдив и Агенция за регионално развитие с Бизнес център за подпомагане на малко и средни предприятия – Пловдив.

Г-н Ангел Хронев, Председател на Търговско-Промишлена Камара – Пловдив откри събитието и приветства участниците.

Той каза, че Камарата чрез изпълняването на проект Enterprise Europe Network и на други проекти, се стреми да подпомага фирмите, в които се прилагат трансфера на бизнес и процеса на унаследяване. Това са  стабилни фирми от Пловдив и областта, които ежегодно са на първите места по печалба и нетни приходи от продажби.

Г-н Александър Тонков, Председател на УС  на АРР БЦ МСП (Агенция за регионално развитие с Бизнес център за подпомагане на малко и средни предприятия – Пловдив) поднесе приветствие към приъстващите.

Срещата продължи с представяне на презентация „Семейният бизнес в България: роля за българската икономика и възможности за оцеляване“ от доц. д-р Ралица Симеонова-Ганева, Стопански факултет, Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Г-н Велизар Петров – ръководител проект, изпълнителен директор на АРР БЦ МСП – Пловдив запозна присъстващите с  постигнатите резултати по проект STOB regions.

Г-жа Добрина Проданова – Член на УС на Търговско-Промишлена Камара – Пловдив  представи презентация: Бизнесът в Пловдив в контекста на темата за унаследяването и трансфера на бизнес.

Тя каза, че Европейската комисия препоръчва на държавите членки да създават условия за подкрепа на успешен трансфер на бизнеса в семейните фирми чрез подготовка и обучение на специалисти за ефективно осъществяване на трансфер в различните форми на унаследяване. В условията на ЕС  бизнес-трансфера е фактор за динамично преструктуриране и развитие на Европейската икономика, заради което трябва да се разпределят политики споделени  от повече държави.

Г-жа Проданова спомена, че сме  поканили фирми, за които имаме информация и лични впечатления за  процеса на унаследяване в тях. За наша радост и удовлетворение това са  стабилни, ефективни фирми,  които  почти ежегодно присъстват в нашите каталози за  най-успешните, и които заемат първите 100-200 места.

Някои от тях са: КЦМ 2000,  Розаимпекс ООД,  Садина  ООД,  Новиз АД, Макском АД,   Индекс 6, Стархо Со, Тедбед АД,  Тирлин АД,   Кумар агро,  Загрей,  Кентамед, Банксофт, Робуста ООД,  БГ лайт,  Биофреш,  Николов и синовеАД,  ЕТ Филипекс,  Солвекс КП, Инвест електроникс,  Вентони козметикс, Кети 94 ООД.

Г-жа Проданова цитира мисъл на  Джорж Оруел:  „Всяко поколение се смята за по-интелигентно от това, което е било преди него, и по-мъдро от това, което ще дойде след него“ и още една мисъл: „Тайната на управлението е в съчетанието  на вярата в собствената непогрешимост със способността да се  извлича поука от минали грешки“.

Срещата приключи с коктейл и неформални срещи между участниците.

 

 

 

 

Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games