fbpx

Екипът на Търговско-Промишлена Камара – Пловдив взе участие в мини конференция „Предизвикателства пред индустрията във връзка с недостига на умения на кадрите“, която се проведе на 18 юли 2022г. в сградата на Тракия икономическа зона в индустриална зона Марица.

Инж.Пламен Панчев,Изпълнителен Директор на зоната, представи ТИЗ като инвестиционен и социален ускорител на България.

Презентация на тема „Стратегии и финансови инструменти за повишаване квалификацията на кадрите в индустрията“ беше изнесена от зам.министъра на образованието г-жа Мариета Георгиева.

Участие в конференцията взеха още: Желяз Енев, Директор на Дирекция „Икономическа политика“ ,Министерство на икономиката и индустрията, Лора Йосифова, началник сектор ПНИИДИТ, г-н Стефан Стоянов, заместник кмет на Пловдив.

Г-н Ангел Хронев, Председател на Търговско-Промишлена Камара – Пловдив представи основните предизвикателства пред бизнеса в Пловдив, свързани с прехода към Индутрия 4.0 и нарастващата необходимост от дигитализация в производството. Един от основните проблеми пред МСП се оказва липсата на кадри и в частност – конкуренцията при привличане на 4.0 служители. Предизвикателствата, пред които е изправена Пловдивската индустрия могат да се окажат и лост за развитие, подчерта той, ако правилно се използват преструктурирането на веригите на доставки в световен план (т.н. nearshoring), прехода към въглеродно неутрална икономика и зелени технологии.

Конференцията продължи с участието на: Славея Петева от фирма Ханон системс, Цветелина Петрова, преподавател в ТУ- Габрово. Г-жа Деница Янакиева представи Регионален иновационен център – дигитален хъб на бъдещето, Габрово.

Конференцията завърши с дискусия между участниците.

@90

Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games