fbpx

Договори на областните управители на ГЕРБ от предходни години позволяват на частни фирми да добиват пясък безвъзмездно от реката срещу необходимата поддръжка на реката

Община Пловдив задвижва процедурите по мащабно почистване на река Марица в градската й част, каквото не е правено повече от 10 години. Това става ясно от обществена поръчка за обследване и проектиране на задачата на стойност 220 хил. лв., публикувана тази седмица. Реката в Пловдив е интегрална част от урбанизираната територия повече, отколкото в който и да е друг град, но в същото време от години местната власт не се справя добре с необходимостта от поддръжката ѝ, така че да се минимизират възможностите от екокатастрофи в града.

Почистването и поддръжката на речното корито в останалите части на областта е още по проблемно. То е отговорност на областна управа. Назначеният в началото на годината областен управител Йордан Иванов кратко след встъпването си в длъжност обяви, че договорите за това, сключени в рамките на областта от Здравко Димитров, Дани Каназирева и Ангел Стоев, са незаконни. Те обаче не са и не могат да бъдат прекратени, казва Йордан Иванов пред „Капитал“. Причината е, че липсва държавно финансиране за провеждането на нови легитимни процедури за избор на изпълнители, а е необходимо все пак някой да се грижи за реката.

Самарянските договори за Марица в областта

Според Закона за водите областният управител трябва да обезпечи почистването на речните корита на територията на областта извън населените места – по реда на Закона за обществените поръчки. Тъй като обаче областните управи обикновено нямат достатъчен финансов ресурс, практика е подписването на безвъзмездни договори. Така от 2019 до 2022 г. са сключени 5 договора с различни фирми за почистване и укрепване на коритото на р. Марица, като с всяка фирма е договарян различен участък. Заплащане за това няма.

Сключените така договори внушават, че фирмите извършват безплатна услуга на държавата. Но това не е така. Срещу нея те са получили право на „безвъзмездно изземване на наноси“. На практика – добиват пясък. Но формулировката в договорите е друга, защото по закон добивът на пясък от реката е възможен само с концесия.

„Подписани са едни договори, които са замаскирани като безвъзмездни, но не са. Фирмите се обогатяват с тонове пясък“, категоричен е Йордан Иванов. Според него областта е ощетена неясно с колко. Отделно това създава и опасност от подкопаване на мостове, вреди на екологичното разнообразие в зоната и създава предпоставки за наводнения. „Договорите са такива че нямат стойност, а само количество“, обяснява Иванов. Тоест има количествени сметки за укрепване на коритото и количествени сметки по изземване на наносите, но стойност на всяка от дейностите липсва.

В допълнение договорите по думите на Йордан Иванов са безсрочни и срокът им е обвързан само с приключване обема на работа на фирмата съгласно предложения от нея проект – който обем може и никога да не се изпълни. „Досега по двата договора, подписани от Здравко Димитров от 2019 г., работата е извършена на 30%. Това значи, че тези компании използват Марица като резервоар – дърпат си по колкото и кога им трябва“, обяснява Иванов.

Това пък създава неравнопоставеност при строителството на сгради. „Един купува пясък с данъчна фактура, а друг отива и гребе колкото му трябва безплатно“, коментира областният управител.

Няма контрол – няма проблем

Договорите са сключени без конкурс, без публичност и прозрачност. Не е известно на какъв принцип и по какви критериите са избрани. Не е е ясно и какъв контрол се осъществява на дейността по почистването на реката.

Едва през 2021 г. от областния управител Дани Каназирева от ГЕРБ са подписани няколко анекса към договорите, с които е вкарано изискването за отчетност към общината за износа на инертни материали и възможност за търсене на обезщетение при неизпълнение на тази клауза. Въпреки това Йордан Иванов казва, че не е получавал такива доклади скоро. „Ние искаме да прекратим договорите. Те са абсолютно незаконни по няколко различни основания. Как да упражня контрол върху безвъзмезден договор“, коментира Иванов.

За прекратяването на старите и сключването на нови договори нямаше предвидени средства в бюджета за тази година дори след актуализацията му, въпреки че по думите на Иванов МС и премиерът са запознати с проблема. Това означава, че най-рано догодина може да се очаква решение. „Предприел съм стратегия да не прекратявам договорите, докато не отпуснат средства за нови, защото здравето на населението е с приоритет“, обясни Иванов.

Почистването на Марица в града

Докато на областно ниво проблемите са с изпълнението на дейностите, в града изпълнение няма изобщо. Последното основно почистване на реката в градския участък е от 2010-2011 г.,След това е имало само „козметични почиствания“. По тази причина в началото на 2021 г. тогавашният екоминистър Асен Личев даде на пловдивския кмет указания да вземе нужните мерки за проводимостта на реката. Така през април миналата година е пусната и обществена поръчка за инженеринг на стойност 4.9 млн. лв. (без ДДС).

Тя бе дадена с директно възлагане на ДЗЗД „Консорциум за профилактика и възстановяване на речни корита и водни системи“, в което участват две фирми – ПИМК и „Томов трейд“. Общината оправдава директното възлагане с нуждата от „неотложни“ действия. Тази нужда е спорна. Първо, защото поръчката идва почти 4 месеца след указанията от МОСВ. И второ, защото за нейното изпълнение не са били осигурени средства и дори подписан, договорът не може да започне да се изпълнява. Интересен факт е обаче, че не подписът на кмета Здравко Димитров стои под обявлението, а този на зам.-кмета по финансите Величко Родопски.

Остра реакция от страна на съветниците от „Демократична България“ и проверка от Агенцията по обществените поръчки в крайна сметка спряха поръчката.

Така близо 14 месеца по-късно, на 28-ми юни т.г., е обявена нова поръчка – за обследване и проектиране на стойност 220 хил. лв. (без ДДС). Това се случи по-малко от седмица след като Веселина Александрова, общински съветник от ДБ, повдигна пак темата за почистването на реката на послед

Източник: https://www.capital.bg/

@90

 

 

 

Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games