fbpx

Новият собственик на завода „Осрам“ край Пловдив – Sanmina Corporation, стъпва за пръв път в страната ни. Компанията е основана през 1980 година в щата Калифорния, а през миналата година е имала оборот от близо 7 млрд. долара и над 40 хил. служители по целия свят. В Европа Sanmina имат заводи в Чехия, Финландия, Швеция, Германия, Великобритания, Ирландия и Унгария. Американската компания проектира, произвежда и ремонтира иновативни оптични, електронни и механични продукти за комуникационни мрежи, изчислителна техника, медицината, отбранителната и космическата индустрия, промишлеността и други.

Продажбата на българското подразделение на „Осрам“ е част от стратегията на компанията –майка в Германия за намаляване на разходите. Причината е, че от миналото лято там вече има нов мажоритарен акционер- австрийското дружество АMS AG.

Още през 2019 година управителният и надзорен съвет на немската компания с над 100-годишна история взе решение за продажба.  Интерес проявиха няколко големи инвеститора, но надделя АMS AG.

В момента в „Осрам“ край Пловдив се трудят над 800 души. Според портала ДАКСИ за 2020 г. са били 836 души. Пикът в броя на служителите обаче е бил през 2018 г., когато  надминаваха 1000. Тук се произвеждат светодиодни матрици и модули, електронни баласти, LED-драйвери, сензори и системи за контрол на светлината

Източник: https://www.marica.bg/

@90

Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games