Класацията е на Световната организация за интелектуална собственост, която разглежда 129 държави

България заема 40-о място в света по иновативност на икономиката в класацията на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС), в която участват 129 държави. Класацията се изготвя на база на 80 показателя, сред които инвестиции в изследователска и развойна дейност, международни патенти и заявления за търговски марки и други.

Лидер по иновативност на икономиката отново е Швейцария, която стои начело в класацията от 2011 г. След нея се нареждат Швеция, САЩ, Холандия и Великобритания. В дъното на класацията са Никарагуа, Мадагаскар, Зимбабве, Бенин, Замбия, Гвинея, Того, Нигер, Бурунди и Йемен.

Въпреки икономическото забавяне и силната икономическа несигурност, иновациите в света процъфтяват, сочат данните от доклада. В топ 10 за първи път влиза и страна от региона на Северна Африка и Западна Азия – Израел (10-о място).

Китай тази година заема 14-та позиция в подреждането, а миналата година бе на 17-о място. Изкачването в класацията утвърждава страната сред групата на водещите иновативни нации, се посочва в доклада, цитиран от БТА.

Преди страната ни се нареждат Словакия, Литва и Полша, а след нея – Гърция, Виетнам, Тайланд и Хърватия. Експертите отчитат, че световните разходи за изследователска и развойна дейност нарастват по-бързо от световната икономика.

Източник: https://www.economic.bg

@90

Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games