Световният ден на околната среда се отбелязва всяка година на 5 юни. Като част от Програмата на ООН е най-мащабното ежегодно събитие, посветено на защита на природата. Инициативата е основен механизъм на ООН за повишаване на осведомеността и за насърчаване на действия за опазване на околната среда.

От своето основаване през 1974 г. кампанията се е превърнала в глобална платформа, посветена на опазването на природата, която се популяризира в над 100 страни. У нас се чества от 2012 г. Българската мрежа традиционно адаптира глобалната инициатива към нуждите на нашата действителност.

По случай ​празника Министерството на околната среда и водите организира над 50 инициативи в страната. Те ще преминат под мотото „Ние не можем да спрем да дишаме, но можем да предприемем стъпки за подобряване качеството на въздуха“.

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив ще проведе днес кръгла маса на тема „Климатични особености и качество на атмосферния въздух“. Лекторите са от РИОСВ-Пловдив и Българска академия на науката. В проявата ще участват ученици от пловдивски училища и школи с интерес към околната среда. До средата на юни в РИОСВ-Пловдив има и Дни на отворените врати. След предварителна заявка желаещите могат да посетят екоинституцията, да получат информационни материали, да гледат тематични видео материали и да беседват с експерти по теми, свързани с природата.

Всеки от нас може да се включи днес в борбата срещу замърсяването на въздуха. Ето няколко идеи:

– Изключи светлините и електроуредите, които не използваш

– Провери категорията ефективност на системите си за домашно отопление и готварските печки, за да използваш модели, които пестят пари и щадят здравето

– Не изгаряй отпадък – това директно допринася за замърсяването на въздуха

– Използвай обществен транспорт, пътувай споделено, карай велосипед или се придвижвай пеша

– Премини на хибриден или електрически автомобил и използвай електрически таксита

– Изключи двигателя на автомобила, когато не си в движение

– Компостирай органичните хранителни продукти и рециклирай неорганичните отпадъци

– Използвай нетоксични бои.

 

Източник: https://www.marica.bg

@90

Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games