Повече от осемдесет изтъкнати личности от България и Европа говориха на форума, което даде възможност да бъдат идентифицирани и оценени ключови предизвикателства пред икономическия растеж. Споделеното от опитни експерти от други страни ще даде възможност да  се подкрепи възприемането на иновативни корпоративни социални практики в частния сектор и да се очертае курс на действия, допринасящи за по-конкурентни и включващи икономически политики в България и Югоизточна Европа.

Министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов откри форума, след което в рамките на събитието се включиха членове на българското правителство, включително заместник министър-председателят г-н Томислав Дончев, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева, министърът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз г-жа Лиляна Павлова, министърът на енергетиката г-жа Теменужка Петкова, министърът на икономиката г-н Емил Караниколов, министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, други представители на държавното управление, както и представители на частния сектор в България.

Участие взеха изтъкнати личности от чужбина, включително министърът на енергетиката на Република Сърбия г-н Александър Антич, регионалният директор на Световната банка за страните от ЕС г-н Аруп Банерджи, държавния секретар в Министерство на външните работи на Румъния Джордже Чамба, бившият държавен министър и министър на търговията и инвестициите на Обединеното кралство и член на Камарата на лордовете лорд Франсиз Мод, бившият министър на Гръцката република и комисар в Европейската комисия, г-жа Ана Диамантопулу, както и други изтъкнати и формиращи общественото мнение личности от Европа.

Сред обсъжданите теми бяха: визии за бъдещето на ЕС, геополитика на региона, разширение на еврозоната, енергийният съюз на ЕС, банковият съюз на ЕС, перспективи пред Западните Балкани, капиталообразуване и развития в областта на преките чуждестранни инвестиции в България, корупция и захват на държавата, регионално развитие и икономически клъстери, подобрения в образователните резултати, демография, навлизане на отворени данни, роботи и изкуствен интелект, върховенство на правото и сигурност на имуществените права.

Пловдивският икономически форум беше организиран от Делфийския икономически форум, Атина, Гърция, и от Център за либерални стратегии в София. Форумът коментира предизвикателствата пред България, региона и Европа. Крайната му цел беше чрез диалог и споделяне на идеи и визии да  се допринесе за успешната трансформация на България и за отключването на потенциала за социален и стопански растеж. Форумът ще се провежда всяка година през месец юни в Пловдив – прекрасен град с важна роля за икономическото развитие на страната.

Форумът е под егидата на Американската търговска палата в България, Италианската търговска палата в България, Конфиндустрия Италия и Гръцкия бизнес съвет в България.

-1523961047.jpg

 

Снимка: PlovdivNews.bg-1529577982.jpg

 

Снимка: Правителствена информационна служба-1529575708.jpg

 

Публикувано на 2018.06.26
Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games