„Марбул“ изгради собствена фабрика за над 4 млн. лв.
Белгийската компания „Марбул“, която от десет години произвежда дамски облекла в помещения под наем край Пловдив, изгради собствена фабрика в региона. Инвестицията е за над 4 млн. лв., като повечето от средствата са осигурени от самата компания, а останалите са европейско финансиране. С новото предприятие капацитетът за производство ще нарасне двойно, а броят на работниците ще се увеличи до над 200 души.

На ново място
Фабриката се намира в индустриалната зона на село Стряма, където от няколко дни вече е пререгистрирано и самото дружество. Сградата е с площ от 3.3 дка и включва производствена, складова и административна част, а изпълнител на строителните работи е „Кордеел България“. Инвестицията в новите помещения е 1.35 млн. евро (близо 2.7 млн. лв.), които са осигурени от „Марбул“.

Отделно от това компанията спечели финансиране за оборудването на завода по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Общата стойност на проекта е 1.5 млн. лв., от които безвъзмездно се предоставят 922 хил. лв., а останалите са собствено съфинансиране. Целта е да се удвои капацитетът на предприятието и да се затвори производственият цикъл, така че възможно най-голяма част от различните процеси (кроене, шиене, гладене и довършителни работи) да се извършват на място. В момента компанията работи с голям брой подизпълнители. Новото оборудване ще позволи на „Марбул“ да разшири и асортимента си.

Още работници
Предприятието се очаква да заработи на пълен капацитет догодина, когато броят на работниците трябва да достигне 200-220 души. „В момента във фабриката има около 100 работници, тъй като като постепенно наемаме хора, но до миналата година бяхме 24 души“, каза управителят на дружеството Георги Дюлгерски за „Капитал“. Той призна, че както всички предприятия в региона имат проблем с наемането на персонал. „Новите машини значително облекчават ръчния труд, но работата не е малко – изнасяме около 600 хил. облекла на година“, добави той.

„Марбул“ работи в България от 2007 г., когато производството от фирмата майка в Белгия е прехвърлено изцяло в България. Продукцията включва различни видове дамски дрехи (основно рокли, блузи и тениски), като почти цялото количество (над 99%) е за износ. Досега предприятието ползваше помещения под наем в град Раковски. Едноличен собственик на българското дружество е белгийският гражданин Бернар Вандерлинден.

За 2016 г. нетните приходи от продажби на „Марбул“ са в размер на 12.2 млн. лв. (ръст от 8% на годишна база), а печалбата е 276.7 хил. лв. (485.4 хил. за 2015 г.).

 

Източник:www.capital.bg

Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games