В надпреварата участваха рекорден брой претенденти  –  общо 75 изделия на 56 фирми и научни институти. Най-авангардните разработки бяха определени от комисия с ръководител проф. д-р Васил Николов,  председател на Селскостопанската академия, а церемонията по награждаването се проведе на 22 февруари вечерта в парк-хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив

 

Високобелтъчен хляб, подходящ за диабетици, сърдечноболни и хора с наднормено тегло, е отличен в категория  „Научна дейност и разработки“. Другият  шампион в нея е месо-зеленчуковият пастет с намалено съдържание на мазнини и обогатен с пребиотици. Двата продукта са създадени от български научни институти, както и наградените в раздел „Технологии в растениевъдството“ – за  оползотворяване на отпадната биомаса от лавандула и за отглеждане на орех. Новият сорт домат „Алено сърце“ е призьор в категория „Сортови семена и посадъчен материал“, наред с пъпеш „Лидер F1″, който дава плодове с тегло 5-9 килограма,  стевия „Стела“, Ивайловска капия и първия наш сорт карамфил с многогодишен цикъл на развитие  – „София“.

 

В групата „Машини, инвентар и технологии за растениевъдството“ най-високо са оценени концепция за сеитба без обработка  Martin-Till, овършаващ хедер за бяла жътва и ориз, прибиращ само зърното, и дискова сгъваема брана за прецизна предсеитбена подготовка на почвата. В раздел „Машини, инсталации за животновъдството“ най-значими експонати са еластичен бокс с гумено легло за крави Easyfix,  автоматичен миксер за производство на храна за прасенца и многофункционално дъно за пчелни кошери против роене, а в „Технологии за животновъдството“ – торачка  за оборска тор „Торнадо“.

 

В категория  „Торове и препарати за селското стопанство“ финалисти са:  „Панамин агро“  – биологичен минерален  микс за листно подхранване; течен комбиниран тор със сяра, чието действие продължава до 12 седмици; микрогранулираните торове „Микростарт“, „Сумистарт“, „Умостарт“.

В раздела за хранително-вкусова промишленост са отличени саламурено сирене от магарешко мляко и 90-процентно фъстъчено масло, експонати от изложбата „Фудтех“. Като най-иновативни изделия, представени на „Винария“, бяха определени:  вакуум филтър  за винени и плодови утайки, пневматична преса Smart Press и серия бъчви Vicar – поколение 7.

 

Според посетители на  „Агра“ най-впечатляваща със своята визия е палата 13. Там се предлагат семена и посадъчен материал, агрохимикали, препарати  и торове, оборудване и инвентар от известни български и световни фирми. Сред тях е  спонсорът на изложбата – „Бревис“,  официален представител за България на компанията „Nuseed“, която произвежда семена и нови хибриди слънчоглед.

 

Наградените експонати, както и още много иновации за селското стопанство, винената и хранителната индустрия, може да се видят до 25 февруари в Международен панаир Пловдив.

 

Източник: www.marica.bg

 

@90

Източник: БТПП

Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games