fbpx

Производителят на индустриално оборудване ABB придобива Industrial Solutions, подразделение на General Electric(GE), за 2.6 млрд. долара, съобщава Reuters. От швейцарската компания са си поставили за цел да възстановят маржовете на печалба, които са сериозно засегнати през последните години.

Благодарение на споразумението ABB ще получи възможността да използва дългосрочно марката на GE и ще си осигури стратегическо партньорство, което да помогне на компанията да засили позициите си на пазара в Северна Америка. Базираният в Цюрих производител на електроапаратура очаква партньорството му с подразделението на General Electric да помогне на компаниите да осъществят икономии от мащаба, възлизащи на 200 млн. долара годишно, което е и една от първите мерки за възстановяването на маржовете на печалба на Industrial Solutions.

Представянето на компаниите

Продуктите на GE включват прекъсвачи, разпределителни устройства, компоненти за управление на осветлението и захранващо оборудване за съоръжения, включително центрове за данни. Подобни продукти включва и портфолиото на ABB, която има производствени мощности и в България.

Съществена разлика обаче има във финансовите резултати на двете компании. През 2016 г. GE Industrial Solutions отчита 3.63 млрд. долара оперативна печалба, което е спад от 22% на годишна база спрямо 2015 г., въпреки че приходите на подразделението на американската компания нарастват с близо 2%. Тази тенденция на ерозия на маржовете на печалба на компанията продължава и през 2017 г. За сравнение – бизнесът на ABB се намира в значително по-добро положение. Въпреки че пазарният дял на компанията е в застой, швейцарците успешно се справят с увеличаването на маржовете си на печалба – от 11.9% през 2015 г. до 12.4% за 2016 г. и към очаквания от почти 15% за 2017 г. Тенденцията в маржовете на печалба на GE Industrial Solutions е противоположна. Оперативните маржове на компанията за 2015 г. са 15.2%, а през 2016 г. се свиват до 12%. Очаква се тази стойност да продължи спада си драстично и да достигне 6% за 2017 г.

Вероятно от ABB се надяват да получат достъп до множеството електроинсталации на GE в целия свят, като разширят пазарния си дял. За целта обаче компанията ще трябва да „съживи“ бизнеса на Industrial Solutions чрез въвеждането на собствените си технологични постижения в подразделението на GE.

Финансовата страна на сделката 

За да финансира придобиването, ABB обяви, че спира програмата си за обратно изкупуване на акции на стойност 3 млрд. долара. Това обаче е по-скоро възможност за швейцарската компания, тъй като сделката с GE ще укрепи позицията на ABB като втория най-голям производител на електрическо оборудване в света и ще подобри конкурентоспособността на компанията с оглед на съперничеството между ABB и Schneider Electric. „Основната причина за интеграцията е да направим този бизнес по-добър. А след това ще направим бизнеса по-голям и по-добър“, обясни главният изпълнителен директор на ABB Улрих Шпийсхофер плановете на компанията.

ABB очаква разходи за интегриране от 400 млн. долара. Шпийсхофер обаче заяви, че е одобрил сделката едва след като е направил споразумение за доставка, според което ABB и GE ще увеличат покупките и продажбите един от друг, което ще помогне на компаниите да си осигурят значителни икономии от мащаба.
Придобиването е част от плановете на GE, която е под натиск от Trian Fund Management на инвеститора активист Нелсън Пелц, да продаде активи и да се съсредоточи върху бизнеса с по-висок марж. С оглед на това сделката с ABB е изключително изгодна за GE. Някои анализатори дори заявиха, че цената на придобиването е изненадващо висока с оглед на ниската рентабилност на бизнеса на GE Industrial Solutions.

От ABB заявиха, че притежават наличните средства, за да финансират сделката, и няма нужда да набират допълнителен капитал. Новината за сделката не оказа влияние върху акциите на ABB поради спорния ефект, който придобиването ще има върху бизнеса на швейцарската компания.

 

Източник: www.capital.bg

Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games