Голямата базилика ще бъде завършена до края на 2018 г. и ще посреща туристи  през 2019-а, по време на Европейска столица на културата. Това съобщи вчера представителят на фондация „Америка за България” Ленко Ленков. Преди това кметът  Иван Тотев  и   бившата му заместничка, сега зам.-министър Амелия Гешева показаха  разкритите мозайки  на министъра на културата Боил Банов.

Фондацията финансира проекта на Малката базилика и с нейна подкрепа  се извършват археологическите проучвания на  древния храм до подлеза под Централна поща,  чиято площ е два декара.  Досега са разкрити  мозайки с площ 800 кв. метра с геометрични мотиви и  медальони с птици и извори на живота.   Вместо обещаните 5 млн. лева от фондацията обещаха да инвестират над 8 милиона. Археоложката Жени Танкова  обясни, че при разкопките през миналата година са намерени 56 гроба от средновековния некропол,  а други 65 – тази година. Открити са също така колони, капители и фрагменти от катедралата, строена през пети век. Подът на Базиликата е от две нива. Археолозите предполагат, че от западната страна, към бул. „Цар Борис III Обединител”, под тоновете пръст  е скрита римска  църковна сграда и двор, през който са влизали богомолци  в храма.

Мозайките се реставрират в ателие в Стария град. Над тях ще бъде изградено защитно покритие на две нива по подобие на Малката базилика.  Общината със собствени средства ще направи площад пред Католическата катедрала с пейки и зеленина.  Двете базилики ще бъдат включени в програмата на събитията по времето на Европейска столица на културата.

 

Източник: http://www.marica.bg

Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games