Най-големият растеж от седем години, по-висока заетост и частно потребление, но леко забавен износ. В такава среда се развиха и растяха най-динамичните малки и средни компании в България през 2015 г. Това сочи проучване за дейността на 1557 предприятия, в които работят близо 140 хиляди души. През миналата година те са реализирали приходи от 21.4 млрд. лв., което е близо 25% от брутния вътрешен продукт за 2015 г. Нетната им печалба е 1.5 млрд. лв., а средният ръст на постъпленията през миналата година е бил 71.78%.

София остава безспорният бизнес център на страната. Затвърждава се тенденцията за развитието на южната икономическа ос София – Пловдив – Стара Загора – Бургас. Заради по-развитата инфраструктура там са съсредоточени 62% от всички растящи компании, които са реализирали приходи от 13.57 млрд. лв. през миналата година, или 63.4%.

В северната част на страната Варна остава най-големият притегателен център за предприемачите и въпреки че Русе и Велико Търново се опитват да възстановят старата си слава, разликата между севера и юга в икономиката ще продължи да е драстична.

В София са базирани почти 45% от компаниите в подреждането, като те формират над 47% от общите постъпления на всички малки и средни предприятия. Пловдив затвърждава позицията си на втория бизнес център, като 158 компании от областта са сред най-добрите, които реализират близо 11% от общите приходи. Варна е последната област с трицифрен брой малки и средни компании в класацията – 101.

Според изследване на Института за пазарна икономика европейските средства отиват в по-малките области, като много курортни общини усвояват значителни средства на човек от населението. По-големи области като София и Пловдив изостават в тази класация, но в тях нуждата от проекти в базова инфраструктура е по-ниска.

Данните показват, че Велико Търново и Варна са областите с най-добро представяне на пазара на труда в Северна България през последните две години. Като позитивни може да се определят и данните за заетостта в област Пловдив, но само за последното тримесечие на годината, когато местният пазар на труда успява да навакса загубените в първата половина на годината работни места.

Източник: Марица.бг

Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games