Това заяви председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Той беше категоричен – включването на нов, излишен посредник създава рискове за забавяне на документи, неспазване на срокове и т.н. Освен това в повечето случаи документите се изпращат с електронен подпис – защо трябва да е е-подписът на адвокат?! Пред в. „Сега“ Данев изтъкна и друг аргумент – след като счетоводна къща подготвя всички документи, защо трябва изрично да се плаща на адвокат за внасянето им? Това представлява оскъпяване на комуникацията, смята председателят на БСК. „В много случаи юрист, който дълги години е работил в областта на енергетиката, дава консултации в тази област, в която малцина са компетентни. Сега излиза, че няма да може да консултира, освен ако не се впише в адвокатурата, за което е необходимо да има познания в областта на семейното, наследственото право и т.н. Изобщо опитват се да се вклинят навсякъде и да вземат хляба на консултантски фирми, на счетоводители”, заяви още Данев.
 „Предприемачите, а и гражданите търсят този, който може да свърши най-добре работата на най-добра цена. Явно има причини да се обръщат към консултантски фирми, а не към адвокати. Адвокатите трябва да помислят дали имат полза от минималните цени, или трябва да станат по-гъвкави в определянето на хонорарите си“, категоричен беше Божидар Данев. Той напомни, че „всяка година“ в България излизат по 2000 прависти на пазара и има свръхпредлагане.
„Това е адвокатска тирания. Надявам се, че все пак мнозинството в Народното събрание ще прояви разум и ще отхвърли този мракобеснически проект“, каза Данев, визирайки, че досега законопроектът е минал само на първо четене в Правната комисия. Председателят на БСК приравни Закона за адвокатурата с „други лобистки норми“ – например за архитектите, който определял минималните цени на услугите им. Законите за виното, за строителната камара също влязоха в списъка на Данев, който се аргументира, че четири големи строителни фирми печелят 90-97% от обществените поръчки в строителния бранш.

Източник – © Actualno.com

Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games