България има потенциал да е ключов играч за газовата система на цяла Европа, признава еврокомисарят по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете, след разговора му с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет. Лидерството е възможно чрез създаване на европейски Балкански газов хъб, тъй като България има исторически капацитет и изключително добре разработена газопреносна система.

 

„Работихме неуморно от миналата година заедно, за да можем да работим по реализирането на междусистемните газови връзки със съседните държави – Сърбия, Гърция и Турция за инфраструктурата, която ще е ключова за Европа и за изграждането на газов хъб в България”, каза той и посочи, че хъбът ще даде възможност за различни газови връзки, включително и руски.

 

ЕК ще подкрепи всички усилия на българското правителство да бъде разработен този европейски газов хъб на територията на България, допълни Канете и посочи, че ЕК и България работят заедно за изграждане на интерконектора с Гърция и финализирането на този с Румъния, както и да бъде финансирана връзката със Сърбия.

 

 

„България е незаобиколим фактор в цялата газова инфраструктура“, каза премиерът  Борисов, след разговора с Канете.  Той уточни, че на 1-ви юни ще посрещне гръцкия премиер Ципрас в София и очаква новини от него след срещата му с президента Путин в Атина.

 

Източник: EconomyNews.bg

Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games