По информация на Министерството на икономиката, на 9 март 2016 г. в Кайро се е провела среща на представители на дипломатическия корпус и на службите по търговско-икономически въпроси  с Асоциацията на египетските бизнесмени и председателя на египетската Главна организация за контрол на износа и вноса (ГОКИВ) – ген. инж. Алаа Абдел Карим.

 

Основна тема на разговорите са били административните правила за внос на стоки в Египет. На участниците в срещата са били разяснени процедурите, които касаят производителите, желаещи да осъществят търговски операции по внос в държавата. Считано от 16 март, товарите на нерегистрираните вносители няма да бъдат допускани за непосредствена реализация на египетския пазар и ще бъдат съхранявани в съответните транспортни депа (пристанища, летища и т.н.), докато конкретната компания-вносител не осъществи всички необходими процедури по регистрация в ГОКИВ. В тази връзка е съобщено, че интернет страницата на организацията – www.goeic.gov.eg/en/  – предлага онлайн регистрация и възможност за изпращане на документите по електронен път, но не се гарантира автоматично одобрение.

 

В допълнение, председателят на ГОКИВ е разяснил, че времето за разглеждане на подадените документи е една седмица и че те трябва да са легализирани, преведени от лицензирана за такава дейност фирма и заверени от египетското посолство в съответната страна-производител. Преди всичко се изисква предоставянето на документи за удостоверяване, че:

1. Търговският субект и съответният собственик функционират легално в страната си.

2. Производството на дадения субект е сертифицирано в съответствие с възприетите местни и международни стандарти.

3. Производителят, ако произвежда под търговска марка по лиценз, има съответните разрешения.

4. Национална търговска камара или друга аналогична структура с подобни правомощия е заверила документите.

 

Също така на срещата е пояснено, че не се налага регистрация на всеки един клон на дадена компания (освен на главния офис) и че след еднократната регистрация всеки един египетски търговец или местен агент могат да дистрибутират продукцията.

 

 

 

Източник: БТПП

Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games