Повече от 300 милиона лева ще са щетите за българския бизнес от блокадите на българо-гръцката граница, прогнозира в ефира на Дарик Пловдив  председателят на Търговско-промишлената камара – Пловдив  д.и.н. Добрина Проданова. Отделно са моралните щети, които всеки ден изпитват фирмите у нас,  допълни тя.

 

Блокадите на българо-гръцките гранични пунктове сериозно застрашават инвестициите и пазарите. Няма кой да дойде като инвеститор у нас, ако ситуацията продължава, коментира Добрина Проданова. И ако щетите по забавени договори или развалени продукти могат да се изчислят, то по-големи са моралните, смята тя.

 

Вече се подават искания за издаване на  сертификати за форсмажор, с които българските фирми се освобождават от отговорност при забава в изпълнението на сключените договори с партньори от България или от чужбина заради блокадите, каза Проданова. Но, по думите ѝ, този документ не носи компенсация на загубите и те остават.

 

Добрина Проданова коментира и т.нар. Данък уикенд като подчерта, че фирмите ще спазят закона, но той е затруднение, което не би могло да напълни хазната.  В Пловдивско работят 35 хиляди фирми като 120 от тях създават 45% от БВП на региона и според председателя на Търговско-промишлената камара би било по-добре да им се създават не затруднения, а условия за развитие.

Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games