Почина световноизвестната американска писателка Харпър Ли, авторката на „Да убиеш присмехулник“ си отиде на 89-годишна възраст, съобщи Reuters.

Харпър Ли е родена през 1926 г. в Алабама. Ли спечели наградата „Пулицър“ през 1961 г. за книгата си, „Да убиеш присмехулник“, която е обявена за най-добрия роман на всички времена във Великобритания.

До този момент в целия свят са продадени около 30 милиона копия от „Да убиеш присмехулник“, като в последните години се продават по около 750 000 на година. Книгата е преведена на 40 езика и е най-четената книга в САЩ във възрастовата категория 12-17 години.

Ли се завърна сред новите заглавия миналата година, когато излезе романът „И страж да бди на пост”. Романът бе публикуван през юли повече от половин век след нейната първа книга, с която спечели „Пулицър“ – „Да убиеш присмехулник“.

 

С появата си новата книга на Харпър Ли бе буквално разграбена от нейни фенове, които смятаха, че никога няма да прочетат повече нищо от авторката, живееща от десетилетия в уединение, пише БГНЕС.

 

Книгата, публикувана от издателство „Харпър Колинс“, мигновено се превърна в бестселър. В нея се срещат много от героите на шедьовъра „Да убиеш присмехулник“ /1960/, който стана и основа за филм, награден с „Оскар“ с участието на Грегъри Пек.

 

 
Източник – http://books.actualno.com/
******
“Да убиеш присмехулник” е великолепна детска книга за сериозните неща

 

 

 

 В “Да убиеш присмехулник” главни герои са две момчета – Джем и Дил, и сестрата на първия – Скаут. Тя е главният разказвач, едва на 9 е, но е равна във всичко на момчетата и най-непоносимата мисъл на света за нея е, че трябва да облече рокля и да стане дама. В хубавия свят на градчето Мейкомб, Алабама те живеят с баща си Атикус и икономката си – чернокожата Калпурния. Разказът се развива през техните очи, в които всичко има различен, детски оттенък, а най-интересното нещо на света е тайнствения Бу Редли, който никога, ама никога не напуска къщата си.

 

Опознаването на южняшката расова омраза идва по най-тежкия начин. Баща им Атикус, по професия адвокат, е назначен да защитава млад сакат негър, обвинен в изнасилване. Семейството, което го обвинява, е най-бедното в града, презирано от всички, но когато положението е бели срещу черни, всичко е решено изначално. Атикус убедително доказва, че той е невинен, но присъдата е “виновен”. Децата изживяват тежко това решение, защото искрено вярват, че негърът не е извършил престъпление. Положението се усложнява, когато Юел – пияницата, обвинил младежа в изнасилване на дъщеря си, заплашва Атикус, че ще си отмъсти, задето той е защитавал чернокож. И наистина се опитва да го направи, а прицел на отмъщението му стават точно децата на адвоката.

 

 “Да убиеш присмехулник” е великолепна и неслучайно е една от най-знаковите модерни класики. Отначало тече като детски роман, но с развитието на сюжета децата попадат в ситуации, в които помагат на баща си да преодолее сблъсъка с южняшкия расизъм. Децата виждат и разбират много повече, отколкото възрастните си мислят. И от тези наблюдения пред очите ни се възправя картината на американския юг, който е способен да живее сам за себе си, загубил войната, но не и самочувствието си на избраници на Бога.

 

 Книгата и за миг не става тежка или морализаторскам, напротив – от първата до последната страница стилът е лек, приятен – и точно това прави внушенията по-силни. Защо се казва “Да убиеш присмехулник”? Защото това е един от съветите на Атикус към децата им  – никога да не убиват тази птица, защото тя не вреди никому.

 

Източник – http://knigolandia.info/
Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games