Както винаги, предвижданията обхващат пазарите и местата по света на длъж и шир, като варират от това, че петролът прави драстично връщане към 100 щатски долара за барел до това, че високо възхваляваните „еднорози“ от Силиконовата долина се превръщат в мит. Други твърдения включват, че руската рубла се повишава с 20% спрямо кошницата на щатския долар/еврото, Олимпийските игри, които ускоряват възстановяването на Бразилия, и срив в корпоративните облигации.

Ето ги и Скандалните предвиждания на Saxo Bank за 2016 година

  1.        Посоката на EURUSD? Посоката е 1.23…

Европа е изправена пред масов излишък по текущата сметка и нейната по-слаба инфлация би трябвало, съгласно макроикономическата логика, да означава по-силна валута, не по-слаба. Надпреварата към дъното е направила пълен кръг, което означава, че се връщаме отново към по-слаб щатски долар, като директна последица от политиката на САЩ за лихвените проценти.

      2.            Руската рубла нараства 20% до края на 2016 година

 До края на 2016 г. вълнението в търсенето на петрол и повишаването на лихвените проценти от Фед с едно неподходящо бавно темпо водят до повишаване на руската рубла с около 20% спрямо кошницата щатски долар/евро през 2016 година.

      3.            Т. нар. „еднорози“ (стартъп компании, които достигат стойност над 1 млрд. долара) от Силиконовата долина са върнати обратно на земята

 2016 г. ще наподобява 2000-та година в Силиконовата долина  с повече стартъпи, които забавят монетаризацията и осезаемите бизнес модели, в замяна на добавяне на повече потребители и като се опитват да постигнат критична маса.  

     4.           Олимпийските игри предизвикват турбо-заряд, даден от Бразилия, за                  възстановяването на страните с развиващи се икономики

 Стабилизацията, инвестиционните разходи за Олимпийските игри и скромните реформи ще доведат до нагласи за възстановяване в Бразилия, с износ от страните с развиващи се икономики, които са подпомогнати от по-евтините местни валути. Резултатът: ценните книжа на страните с развиващи се икономики ще имат добра година – по-добре представящи се облигации и други ценни книжа.

     5.           Демократите задържат президентството, връщат си отново Конгреса през 2016 г., с голяма изборна победа

 Републиканската партия изпада от силна позиция до драматична слабост в следствие на различни разцепления в следствие на вътрешна борба относно бъдещата посока на действие. Това води до убедителна победа за Демократичната партия, след като те успешно изпълняват кампания „излезте да гласувате“ с „милениум“ поколението, което идва на тълпи, след като е разочаровано от политическата безизходица и слабите перспективи за работа през последните осем години.

      6.          Смут в ОПЕК предизвиква кратко връщане на петрола до 100 щатски долара за барел

 Цената на кошницата от суров петрол на ОПЕК пада до най-ниските нива от 2009 г. насам и предизвиква безпокойство сред по-слабите, както и по-благополучните, членове на картела, но в следствие на стратегията „доставяй и владей“ продължава да расте. Дългоочакваният знак за ускорено забавяне на добива извън ОПЕК най-накрая започва да се появява. Подходящо обнадежден, ОПЕК изненадва пазара с низходяща корекция в добива. Цената се качва за бързо възстановяване, инвеститори бързат да се върнат отново на пазара по дългата страна – което отново вади на хоризонта цена на барела от 100 щатски долара.

        7.            Среброто чупи златните окови, за да се окопити с 33%

 През 2016 г. ще видим възстановено доверие в среброто. Политическите стремежи към намаляване емисиите въглероден диоксид, чрез подкрепа на възобновяемата енергия, ще доведат до повишено търсене на метала в индустриите, имайки предвид употребата му в соларните клетки. Като такова, среброто ще се повиши с една трета, като ще остави други метали зад себе си.

        8.            Агресивният Фед вижда срив на глобалните корпоративни облигации

 В края на 2016 г. ще видим председателят на Фед – Джанет Йелън – да започне да установява „войнствения път“ със серия от агресивни повишения на лихвите, които предизвикват огромни спадове на цените на ценните книжа на всички водещи пазари на облигации и доходността започва да нараства. Тъй като частите от банковите и брокер балансите, предназначени за търговия с облигации и създаването на пазари, почти изчезнаха, една от жизненоважните части от един функциониращ пазар просто не е там. Осъзнаването на това се случва твърде късно и цялото купуване бяга в еднопосочната улица на паническото продаване, като силно напредналите рискови модели клонят в посока симетричен червен сигнал.

       9.            Ел Ниньо предизвиква скок на инфлацията През следващата година Ел Ниньо ще бъде най-силният в историята и ще предизвика недостиг на влага в много райони на Югоизточна Азия и суша в Австралия. По-ниските добиви сред земеделската продукция ще ограничат предлагането във време, когато търсенето все още расте на гърба на глобалната икономическа експанзия. Резултатът ще бъде 40% увеличение в индекса Блумбърг Агрикълчър Спот, което ще добави така необходимия инфлационен натиск. 

10.   Неравенството се смее последно на лукса

         Пред лицето на растящото неравенство и безработица от над 10%,      Европа обмисля въвеждането на базов универсален доход, за да гарантира, че всички граждани могат да посрещнат основните си нужди. В едно по-егалитарно общество, където са популярни и други ценности, търсенето на луксозни стоки намалява рязко – секторът се свива. 

 

Източник: money.bg

Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games