Инвеститорите са предимно чуждестранни компании от различни сектори – производство на машини, електрооборудване, селско стопанство и др., но имената на повечето не се обявяват. Видима е само покупката на земя от германската Willi Elbe Gelenkwellen за фабрика за авточасти. Като потвърждение на очакваното увеличение на бизнеса в района идват и плановете на логистичната компания DB Schenker за утрояване на площите край Пловдив.

Две германски фабрики за авточасти

Един от малкото известни нови инвеститори е производителят на кормилна и задвижваща техника „Вили Елбе аутомотив България“ – дъщерна фирма на германската Willi Elbe Gelenkwellen. Справка на сайта на компанията майка показва, че тя има заводи в Германия, Норвегия, Швейцария и Китай, но тъй като не е публично дружество, няма информация за оборота й. Според германския сайт de.statista.com приходите през 2013 г. са били 135 млн. евро. Предварителен договор е сключен и с още един германски производител на автомобилни части. Това каза управителят на „Тракия икономическа зона“ Пламен Панчев, но не пожела да назове компанията. Справка в имотния регистър показва, че няма други сделки за земя след покупката на „Вили Елбе“, което означава, че най-вероятно този, а и другите инвеститори ще ползват площи и помещения под наем.

Неизвестно трио инвеститори

Сред инвеститорите, чиито имена остават неизвестни, най-напреднал е проектът на компания за производство на машини за хранително-вкусовата промишленост. Тя е с чуждестранно участие и е закупила над 20 дка в село Царацово за фабриката си. На финалната права са и преговорите с международна компания в областта на електрооборудването. Те са стартирали преди повече от половин година и се очаква да приключат до около месец. Вече със сигурност обаче е взето решение, че инвестицията ще бъде в „Тракия“, посочи Панчев. В икономическата зона край Пловдив предприятия вече имат големи компании от сектора като ABB и Schneider Electric.
Най-малко информация и сигурност има за инвестицията на италианска компания, която ще развива иновативно производство. По думите на Панчев това е абсолютно ново производство не само за България, но и за Балканите. Преговорите са започнали миналата година и се очаква да приключат до края на тази.

Българско-израелско тържище

Завършило е проектирането и на агроцентър „Калояново“ и започва строителството. Проектът е дружество на „Сиенит холдинг“, което заедно с „КЦМ 2000“ е съсобственик на „Тракия икономическа зона“, и израелски инвеститори, свързани с регистрираната в България „Сенсор“. Центърът ще улесни достъпа до пазара на селскостопански производители независимо от размера им. На първия етап ще бъде изградено тържище, където производителите ще могат да си партнират и така да бъдат доставчици на клиенти като търговските вериги, които търсят големи обеми. На следващия етап се предвижда да има и преработвателни предприятия за сокове, консерви и т.н. „Селското стопанство не се подценява, имаме ясна концепция за развитието му“, каза Панчев. Цялата инвестиция ще бъде над 500 млн. евро.

Утроена логистика

Освен новите предприятия голямо разширение предвижда и логистичната компания DB Schenker, която вече работи в зоната. В началото на тази година дружеството предстои да удвои площите си край Пловдив до 4000 кв.м чрез изграждането на нов склад. Още 2000 кв.м се очаква да бъдат добавени към съществуващия в момента склад към средата на годината. Така на практика компанията ще утрои площите си в зоната. Проектът се изпълнява заедно с „Логистика Марица“, която развива индустриалната зона „Марица“, част от „Тракия“.
„Тази инвестиция на логистичната компания е повече от показателна, че предстои разширяване на бизнеса на другите фирми в региона“, посочи Панчев.

Източник: TNS.bg

Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games