Преди броени дни НСИ обяви пускането на ИНФОСТАТ – отдавна необходима и чакана платформа за изтегляне на редове от данни за избрани от потребителите индикатори, периоди, географско покритие, честота и други критерии.

 

Такива платформи отдавна се предоставят от Евростат, Световна Банка и ООН, както и от някои български институции като БНБ. Както НСИ обяснява в своето официално съобщение:

 

„Платформата предоставя статистическа информация за демографското и социално-икономическото състояние и развитие на България. Потребителите имат възможност да създават таблици с данни по различни показатели, както и да ги визуализират графично. Системата позволява резултатите и техните метаданни да бъдат изтегляни в следните формати: xlsx, csv и pdf.”

 

Радващо е, че родната статистика най-после прави сериозни стъпки в посока повишаване на достъпността на данните. Платформата позволява използването на различни филтри, дава възможност и за визуализация на данните преди тяхното изтегляне в желан от потребителя формат.

 

ИНФОСТАТ предлага една добра база и има потенциала да се превърне в мощен помощник на всеки, който се интересува от данни или работи с тях. 


Прочетете повече на: http://ime.bg/bg/articles/nsi-obyavi-infostat/#ixzz3sxIAQXWq

 

Институт за Пазарна Икономика – ИПИ 

Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games