fbpx

FOODRUS – Иновативна, споделена, кръгова система в областта на хранително-вкусовата промишленост за намаляване на отпадъка от хранителни продукти по цялата верига

Основни цели
Основната цел на проекта е да повиши устойчивостта на местните и регионални европейски хранителни системи чрез внедряване на 12 иновативни решения, които ще бъдат възпроизведени в 6 допълващи се региона в Европа, включително Пловдивски регион, които ще насърчават устойчиви и съвместни модели за превенция, повторно използване, възстановяване и оценка на хранителните отпадъци, като се обръща специално внимание на нетрайните храни, в това число домашно приготвените.

Предоставени услуги

– Ще бъдат изготвени иновативни решения, стратегии, инструменти и сборник с добри практики, които ще бъдат внедрени на местно ниво от фирми, участващи във веригата, на база предварително съгласуван план за действие.

– Ще бъде разпространявана информация и проектни резултати с цел запознаване на всички участници по хранителната верига от фермата до домакинствата.

– Ще бъдат организирани обучения и фокус групи по всеки един от трите пилотни проекта, които ще бъдат разработени и които акцентират върху 3 основни вида храни: хляб, зеленчуци, месо и риба.

Срок за изпълнение:
Проектът е с продължителност 42 месеца, като стартира на 1.11.2020 г. и се планира да приключи на 30.04.2024 г.
5./ Финансираща институция

Проектът се съфинансира по програма Хоризонт 2020 за изследвания и иновации на ЕС, Грантов договор N°101000617

6./ Сайт на проекта

WWW.FOODRUS.EU

7./ За контакт

Търговско-Промишлена Камара – Пловдив

Tel.: 032 908 999; Е-mail: een@pcci.bg

http://www.pcci.bg


EU Project to create resilient food systems across 9 regions

Coordinated by the University of Deusto and comprising 29 partners from 10 different European countries, the FOODRUS project aims to limit food losses and waste, and to promote resource efficiency across all stages of the agri-food value chain.

Press Release | Bilbao | 19 November 2020

Agri-food value chains, from primary production to final household consumption and disposal, are notoriously inefficient. Globally, a third of all food produced is lost or wasted, and in Europe alone this wastage costs the economy €143 billion each year.

A newly launched European project, FOODRUS, is now looking to tackle these challenges by creating resilient food systems across nine European regions. To achieve this, the project will test 23 circular solutions through diverse forms of collaborative innovation, including: technological (blockchain solutions to manage food losses and waste), social (educational materials and citizen science activities to promote sustainable consumption habits), organisational (last mile networks to foster local consumption and donation), and fiscal (new ‘Pay As You Throw’ schemes).

“These innovative solutions will empower and engage all actors in local food systems, from farmers to end-consumers and everyone in between, to build a multi-actor alliance to tackle the challenge of food loss and waste.”

Ainhoa Alonso, FOODRUS Coordinator from the University of Deusto

FOODRUS will test these solutions across three pilot projects:

  • a cross-regional Spanish pilot focused on vegetables and prepared salads;
  • a Danish pilot concentrated on meat and fish;
  • and a Slovakian pilot analysing the bread value chain.

To promote the replicability of the tested solutions FOODRUS will also prepare best practice toolkits and will involve six European regions as ‘Followers’: Valencia (Spain), Cluj-Napoca (Romania), Budapest (Hungary), Linz (Austria), Plovdiv (Bulgaria) and Halandri (Greece).

“At Greenovate! Europe we are delighted to be a part of the very challenging FOODRUS project, and especially excited to lead the work in disseminating the solutions which will build resilient local food systems that prevent food waste and losses across Europe; an ever more important challenge.“

Vicky Mosteyrin, Managing Director at Greenovate! Europe

The FOODRUS project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme and will run from 2020 until 2023.

Follow the project progress on LinkedIn and Twitter.

Key information about the project:

  • Topic: RUR-07-2020
  • Coordinator: University of Deusto
  • Duration:5 years
  • Budget: over €6 million
For more information, please contact:

Ainhoa Alonso | University of Deusto

Email: ainhoa.alonso@deusto.es

For European media and press enquiries:

Daniel Lissoni | Greenovate! Europe

Email: d.lissoni@greenovate-europe.eu

 

 

 

Call Now Button
Free WordPress Themes, Free Android Games