Търговско-Промишлена Камара – Пловдив взе участие на съвместна среща на действащите Европейски мрежи в регион Пловдив на 14 септември в сградата на Европейски информационен център – Европа директно.
По време на срещата, Диляна Герджикова – ръководител на проект FOODRUS представи:
- проблемът с разхищението и загубите на храна по цяла хранителна верига, и техните измерения на световно, европейско и национално ниво.
- основните цели на проекта и проектното партньорство
- свършената до момента научно-изследователска работа и разработените приложение за намаляване на хранителните отпадъци и загуби по цялата хранителна верига
- възможностите за разпространение на някои от разработените решения в регион Пловдив и тяхната полезност за малкия бизнес и домакинствата
- предстоящите дейности и поле за сътрудничество в рамките на проект FOODRUS на регионално ниво.
Целта на FOODRUS е да създаде устойчиви хранителни системи в Европа чрез разработване на 23 кръгови решения за ограничаване на загубите и отпадъците на храна по веригата на стойността на селскостопанските храни. Тук се включват: технологични решения /ИКТ инструменти за управление на загубите и отпадъците от храна/, социални дейности /образователни материали и научни дейности за насърчаване на навици за устойчиво потребление на гражданите/, организационни решения /мрежи за насърчаване на местното потребление и дарения/ и фискални мерки /нови схеми „Плати, когато изхвърлиш“/.
FOODRUS е финансиран по програма HORIZON 2020 и обединява 27 организации от 10 Европейски страни с обща цел намаляване на хранителните отпадъци и загубата на храна по цялата хранителна верига. Вижте повече тук: https://www.foodrus.eu/
Вижте повече за някои от разработените приложения за намаляване на хранителните отпадъци от бизнеса и домакинствата: