Овластяване на потребителите да се справят с хранителните отпадъци: Представяне на приложението Food Loop – по проект FOODRUS
Потребителите играят решаваща роля за предотвратяване на загубата и разхищаването на храна. Според последните данни, събрани от Европейската комисия в проучване на ниво ЕС , 53% от загубата и разхищаването на храна се случва в домакинствата. Потребителите обаче не участват само на този етап. Храни се сервират и консумират и в ХОРЕКА сектора, което представлява 9% от общите отпадъци. Ето защо ангажирането на потребителите в борбата с хранителните отпадъци е от съществено значение за постигането на целта на ООН за устойчиво развитие 12.3, която има за цел да намали загубите на храна и отпадъците с 50% до 2030 г.
Въпреки това, за да направим подобрения, трябва да започнем с измерване. За тази цел Европейската комисия разработи протокол за количествено определяне и мониторинг. Независимо от това прилагането на този протокол изисква стандартизирани методологии или инструменти за осигуряване на еднаквост в събраните данни както за количествено определяне, така и за мониторинг на въздействието на действията за предотвратяване на загубата на храна и отпадъците.
В този контекст FOODRUS създаде приложението Food Loop . Този инструмент позволява както на потребителите, така и на служителите на HORECA да определят количествено хранителните отпадъци, които генерират, както в домакинствата, така и в ресторанти и заведения за хранене. Основната цел е да се повиши осведомеността и да се помогне на хората да разберат причините за хранителните отпадъци и как могат да бъдат предотвратени.
Инструментът е свободно достъпен на тази връзка . След като потребителите се регистрират, те могат да започнат да въвеждат данни всеки път, когато ядат. Ако нямат кантар за претегляне на храната, която изхвърлят, се предоставят специфични единици, за да се даде възможност за количествено определяне (например: пилешко крилце се оценява на тегло около 74 грама).
Приложението предоставя на потребителя различна информация за храната, която губи, според вида и количеството. Те могат да видят история на генерираните хранителни отпадъци, както и данни за хранителна стойност, въглероден отпечатък или воден отпечатък. И накрая, този инструмент показва поредица от препоръки за предотвратяване на отпадъци въз основа на причината или вида на храната. Тези препоръки включват рецепти и съвети, споделени от експерти в областта. За повече информация гледайте видеоклипа по-долу :
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=wc-A3c-CCzI[/embedyt]
Оборудването на потребителите с инструменти, които рационализират това събиране на данни, което може да бъде досадно, е от решаващо значение за активиране на превантивни действия. Ето защо това приложение функционира като дигитален дневник с удобен за потребителя интерфейс, позволяващ връщането на ценна информация обратно на потребителя, за да придобие по-ясна представа за количеството храна, което може да бъде спестено, и произтичащото от това въздействие.