Лютеница „Първомай” става европейски традиционен продукт |
Любимата на поколения „Лютеница Първомай” е подадена за вписване като европейски традиционен продукт, съобщиха от консервеното предприятие „Булконс Първомай” ООД. Местната марка се бори да влезе като географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания. Документите вече са депозирани в Министерство на земеделието, храните и горите.
„Лютеница Първомай” е точно онази, с която са израснали много деца и без която българските семейства не остават на трапезата. Тя е уникална със своя автентичен метод на производство. За разлика от останалите продукти от този тип в България, за „Лютеница Първомай” се използват само пресни домати и чушки, отгледани в Горно-тракийската низина в перфектни климатични условия, за да станат зрели и сочни. Цялата работа от сортирането и влагането на зеленчуците до опаковането в готова за продажба лютеница се извършва по специализирана технология, която запазва естествените им вкусови характеристики. Тя започва от щателен подбор и измиване и продължава с обработка на индиректна пара. Следва нагряване и пасиране с отделяне на семките и обвивката. Получените пюрета впоследствие се сгъстяват чрез изваряване – така, както и баба прави лютеница. Не се използват готови смеси с неясен произход. В рецептата влизат и рафинирано слънчогледово масло, зрял кромид лук и подправки. Управителят на родното предприятие „Булконс Първомай” Георги Банялиев очаква съдействието на министерството за защита на традиционния български продукт. В противен случай се очаква той да загуби националната си защита след приемането на измененията в закона, които се разглеждат в момента. Първомай и околността са център за отглеждане на домати и пипер. „Лютеница Първомай” се произвежда в едноименния град от 1939 г. През 1990 година тя е включена като отделен държавен стандарт заради запазената рецепта. Наименованието й е регистрирано като географско указание според действащия закон. Българската компания „Булконс Първомай” ООД инвестира 5 млн. лв. в модернизиране на производствения процес за лютеница в предприятието си в град Първомай. Средствата са собствени с европейско съфинансиране по Програмата за развитие на селските райони. Обновени са напълно цеховете и са закупени изцяло нови машини. Новост е оборудване за производство на малки кутийки с лютеница „Първомай” за бързо хранене. Точно 3 филийки наслада Новите кутийки „Лютеница Първомай” за бърза консумация, които „Буконс Първомай” вече пусна на пазара, са направени с любов и мисъл за тези, които пътуват или работят много и за приключенците с хоби под звездите – риболов, къмпинг или трекинг. Една опаковка от 125 грама е изчислена (с апетит), така че да стига за точно 3 филийки наслада. Има и по-малка – от 70 грама. Вкусът е същият – запазен в алуминиева опаковка, вместо в буркан, но все така уникален. Опаковката е изключително удобна за офиса или да сложите една в раницата на детето на път към училище. Достатъчно компактна, за да е част от вашия пикник или обяд в парка, лютеницата е предвидливо изработена за бърза употреба, без да има опасност да ви остане или пък да не ви стигне. Точно както и големите разфасовки „Лютеница Първомай”, кутийките съдържат лютеница, направена без да са добавяни изкуствени пюрета, каши и смеси, а само от истински вкусни домати и чушки от региона. Няма и стабилизатори, консерванти, оцветители, емулгатори или каквито и да било други подобрители, обозначавани с кодировка Е. Не съдържа и ГМО. Само качествени български зеленчуци, сортирани и обработени по традиционна рецепта, и голяма щипка любов. Източник:www.marica.bg @90 |
Публикувано на 2018.08.06 |
Бизнесът на Фокус: Валдин Солар
Бизнесът на Фокус: Представяме на Вашето внимание : ВАЛДИН СОЛАР Проектиране, доставка и изграждане, ремонт и поддръжка, мониторинг и реновиране